LED-downlights ger bättre ljus och reducerar energikostnaderna

LED-downlights ger bättre ljus och reducerar energikostnaderna

Tillsammans med installatören hjälpte vi familjen i Jevnaker att definiera sina belysningsbehov i hemmet.

För familjen i Jevnaker råder inget tvivel:
LED-downlights ger bättre ljus och reducerar energikostnaderna

Många norska hushåll överväger att byta från traditionell halogenbelysning till LED. Detta var också fallet för familjen i Ragnhildrud i Jevnaker kommun, som valde WarmDim LED-downlights från Unilamp Norden i alla rum i kombination med sensorkontrollerade LED-lampor i tvättstugor, bodar och uteplatser.

– Tillsammans med installatören hjälpte vi familjen i Jevnaker att definiera sina belysningsbehov i hemmet. Vi lade extra vikt vid balanserade ljusnivåer, minskad bländning och ökad kontrast, säger distriktschef Marius Andreas Kristiansen i Unilamp Norden. – Husägaren gjorde först en grov skiss över LED-armaturernas placeringar. Baserat på denna information designade vi sedan rummen med rätt antal downlights för att uppnå maximal ljuseffekt.

Nedfällt tak

Familjen i Ragnhildrud beslutade att fälla ner taket i vardagsrummet och korridoren med 48 × 48 mm list. (OBS vet inte vad LEKT heter på svenska, kolla med Ståle?)
Nätkabeln drogs dold i taket med 16 mm korrugerade plaströr från närmaste uttag. Takboxar monterades också för att skydda armaturerna från yttre påverkan. En detaljerad skiss utarbetades som beskrev var armaturerna skulle monteras. Därefter monterades takplattor och hål borrades för varje downlight.

Ansvar för installationen

Elektrikerfirman IKT-Elektro AS från Oslo ansvarade för all installation av LED-belysning och ombyggnation av elcentraler till digitala jordfelsbrytare med kurser, huvudsäkring och renoveringsram. – Vi installerade xDigital från Eaton, som upptäcker felström och som har LED-indikering. I normala system utan fel lyser alla säkringar grönt. I händelse av små fel, mindre än 50 procent av utlösarvärdet, lyser säkringen gult för att varna ägaren om att anslutna enheter bör kontrolleras. Vid större fel, över 50 procent av utlösarvärdet, lyser säkringen rött och det kan vara förnuftigt att tillkalla en elektriker för att korrigera fel innan de blir så stora att säkringen löses ut och man får strömavbrott på kursen. Det ökar säkerheten, kontrollen och tryggheten för husägaren. Säkringen tåler elektroniskt brus betydligt bättre än andra säkringar på marknaden och utlöses endast vid behov. Dessutom har vi installerat överspänningsskydd för att förhindra avbrott eller skador på känslig elektronisk utrustning, säger installatör Kim Svebakken. – Som en extra säkerhet installerade familjen ett spisskydd som stänger av spisen vid farliga situationer.

Downlights med hög prestanda

Över matbordet i vardagsrummet valdes den lågbyggda downlighten Juno Soft med hög ljusprestanda och mycket bra färgåtergivning. Soft innebär att ljuskällan sitter längre in i själva armaturen vilket ger mindre bländning. – Armaturen kan täckas med isoleringsmattor, men montering i takboxar rekommenderas alltid. Monterat i taket och riktat mot väggen användes den roterbara WarmDim-downlighten Gyro, som ger ett bra ljus på konst och rena väggytor, säger Svebakken.

Bra dimningsegenskaper

Både Juno Soft och Gyro har bra dimningsegenskaper. När Svebakken monterade downlightsen, så tog han först bort armaturen från drivdonet för att förhindra att den hängde fritt. På drivdonets ändstycke finns snabbkopplingar som förenklar anslutningen. – Jag använde en spetstång för att se till så att kabeln var ordentligt ansluten. För korrekt avlastning drog jag kabelns yttre hölje ända in i drivdonet för att bibehålla dubbelisoleringen. Innan downlighten fästes i hålet med fjäderbyglar så placerade jag drivdonet så långt bort från lampan som möjligt för att undvika värmeansamling.

Takskenor med LED-spotlights

I hallar, kontor och sovrum används takskenor med spotlights. – Det ger ett flexibelt ljus, som kan expanderas med flera spotlights vid behov. Spottarna kan roteras i alla riktningar och WarmDim-lösningen skapar en varm och trevlig atmosfär i hallar, sovrum och kontor, säger Kristiansen. Han tillägger att i tre av sovrummen, som används som hemmakontor, så installerades också LED-paneler med Dali-kontroller, LED-panelerna hängdes upp med vajrar. – Panelen har opal skärm som ger en mycket jämn belysning. Dali-dimning gör det enkelt att justera/dimra mängden ljus efter behov. LED-panelen har stark ljusprestanda och låg energiförbrukning och är väl lämpad som arbetsljus, betonar han.

NovoDisc i Walk-in-Closet, förråd och tvättstuga

I Walk-in-Closet, förråd och tvättstuga används NovoDisc sensorkontrollerade LED-lampor med låg energiförbrukning. – Skärmen är fäst med en bajonettfäste och är lämplig för både dold och öppen installation, säger Svebakken. Han tillägger att NovoDisc använder modern LED-teknik och är lätt att installera. – Byte av komponent/LED-platta sker utan verktyg.

Eden lyser upp utomhusområden

På utsidan av garaget och förrådsrummet används den sensorkontrollerade LED-armaturen Eden som tänds automatiskt när det blir mörkt och släcks automatiskt på morgonen. – Detta är en idealisk armatur för utomhusväggar och takinstallationer, trapphus, korridorer och förråd, säger Kristiansen. Han tillägger att den här klassiska armaturen har mycket låg energiförbrukning. – Den är enkel att installera med bara fyra skruvar i rostfritt stål, säger Kristiansen.

Rätt investering

Investeringar i LED-belysning ökar välbefinnandet och minskar energikostnaderna med mellan 70-80 procent. – Stora svängningar i elpriset gör detta till en sund investering, säger Kristiansen. – Familjen i Ragnhildrud, Jevnaker valde LED-downlights med WarmDim på alla tre våningarna. Med WarmDim kan ljuset dimras från 3000 till 2000 Kelvin, dvs. ett varmare ljus vid dimning. Det skapar en varm och behaglig atmosfär i hemmet när temperaturen kryper långt ner på minussidan.

Energin används för att skapa ljus

– Fördelen med att gå från halogen till LED är att energin endast används för att skapa ljus och inte för att generera värme. Vi strävar efter att kombinera hög kvalitet och avancerad teknologi till konkurrenskraftiga priser. Om man väljer Unilamp-dimmer tillsammans med våra downlights, så erbjuder vi 7 års systemgaranti. För husägare är det extra lugnande att ha så lång garanti på produkterna, avslutar Kristiansen.

Vi ansvarade för all installation av LED-belysning och ombyggnation av elcentraler till digitala jordfelsbrytare med kurser, huvudsäkring och renoveringsram, säger montör Kim Svebakken från IKT Elektro AS.

Montør_Vidar_Bolstad_IKT

Montör Vidar Bolstad från IKT Elektro i färd med att dra en dold nätkabel i taket med 16 mm korrugerade plaströr.

 

Stue Kjøkken downlight