Stora besparingar med LED i bostadsrättsföreningen Blomsterbakken

Stora besparingar med LED i bostadsrättsföreningen Blomsterbakken

Bostadsrättsföreningen valde LED-belysning från Unilamp Norden AS

Stora besparingar med LED i bostadsrättsföreningen Blomsterbakken

I bostadsrättsföreningen Blomsterbakken i Hakadal monteras det nu flera hundra LED-armaturer både inom- och utomhus. LED-belysning är framtidsinriktat, reducerar energiförbrukningen och underhållskostnaderna, säger Henrik Gulbrandsen i Sweco, som var rådgivande ingenjör inom elektro för byggprojektet.

Föreningen valde LED-belysning från Unilamp Norden AS i garage, lägenheter, trapphus och utomhus. – LED-armaturerna har en livslängd på mer än 50.000 timmar och reducerar underhållskostnaderna med regelbundna byten av ljuskällor, säger Gulbrandsen.

Nybyggt lägenhetskomplex

Föreningen Blomsterbakken Sameie är ett nybyggt lägenhetskomplex i naturskön miljö i Nittedal med kort avstånd till Varingskollen Skidanläggning och med panoramautsikt mot Hakkadalen. Lägenheterna levereras med ett, två, tre eller fyra sovrum och har universell utformning och bra planlösning. De är byggda efter nya tekniska föreskrifter med bland annat balanserad ventilation och modern LED-belysning. Uppvärmning sker via centralvärme. Lägenheterna har utgångar till rumsliga balkonger mot väst med bra solförhållanden. Hiss från parkeringsgarage går upp till samtliga våningsplan.

Valet av belysning är personligt

I lägenheterna används 10W Juno Soft i taket i badrummen medan Juno COB används som ett alternativ med 3 stycken i varje hall. De dimras med X-Comfort smarthus-styrning. – Val av belysning är personligt. När vi projekterar lägenheter levereras de med ett grundpaket där de boende är fria att göra sina egna val av belysning, säger Gulbrandsen. Han tillägger att 20 st. 12W Retina LED Eyelid har monterats på fasaderna, något som ger ökad stämning och fina ljuseffekter. I källaren och garaget används armaturen Tyfon som styrs via extern sensor, medan det i trappan används Eden L som styrs med akustisk sensor. I loftgångarna används Eden L armaturer med intern sensor. Detta ger föreningen funktionell, energibesparande och bra belysning, understryker han.

Ansvarade för allt elektrotekniskt arbete

Elektro Experten AS, med bas i Skjetten, har haft ansvaret för allt elektrotekniskt arbete, inklusive montering av LED-belysning, i bostadsrättsföreningen Blomsterbakken. Företaget utför alla typer av elektrikerrelaterade tjänster i Oslo och Akershus och har 23 anställda. Elektro Experten AS är verksamma inom allt ifrån totalinstallationer till service- och underhållsarbeten. Arbetet på Blomsterbakken startade under våren 2016 och skall vara slutfört i april/maj 2018 och omfattar 77 lägenheter, trapphus, garage och utebelysning. – Som mest har sex montörer varit involverade i projektet. Nu är vi nere på tre man, säger montör hos installatören, Thomas Mason Holtquist.

7 års garanti på armaturerna

Lösningarna från Unilamp består av LED-downlights i badrummen, utomhusbelysning på terrasser, väggar, gemensamma utrymmen och garagebelysning. – En viktig orsak till att vi valde Unilamp är att leverantören har 7 års garanti på LED-downlights. En annan fördel är att LED-armaturerna levereras med snabbkopplingar, något som har reducerat tiden för montering. Responsen från våra montörer har varit att lamporna är av hög kvalitet. I över två år har vi samarbetat med Unilamp utan reklamationer på produkterna, påpekar Mason Holtquist.

Industriarmaturen Tyfon

– I källaren och garaget används industriarmaturen Tyfon IP65, som kan motstå tuffa förhållanden associerade med damm, smuts och avgaser. Armaturen är sensorstyrd och tänds när bilar kör in i garaget och in på parkeringsplatserna. Ljuset i garaget är tänt tills dess att de boende är inne i trapphusen, säger distriktschef Jon Ivar Myrlid hos Unilamp. – Ljuset följer alla rörelser och släcks en stund efter det att bilarna eller de boende lämnar garaget. I trapphusen har vi installerat NovoDisc som är en lågenergiarmatur. Den levereras både med och utan sensor för automatisk tändning och med batteripaket för ledljus.

Invändig och utvändig belysning

Myrlid berättar att det sitter sensorstyrda 10 watts LED-armaturer i korridorer och trappuppgångar. – Sensorerna reagerar snabbt på rörelser, utan fördröjning. Likadana armaturer är monterade på badrummen, de ger ett mjukt ljus med bra ljusåtergivning. Utomhus har vi levererat IP65-armaturen Eden. Det är en lågenergi-armatur i gjuten aluminium för väggmontering utomhus. Lampan är sensorstyrd och tänds med inbyggd fotocell eller också av rörelser. På balkongerna har vi levererat vår dimbara armatur Arc där ljusstrålen kan justeras upp och ner efter behov och som ger en stämningsfull effekt.

Lättsålda lägenheter

Styrelseordförande Roy Werner Larsen i föreningen Blomsterbakken, som själv är elektriker, berättar att lägenheterna är lättsålda. – Byggnadsmässigt håller de hög standard och levereras med bra grundbelysning som de boende själva kan utöka efter egen smak.

Personligen bor jag i villa och behöver inte längre så stor plats för mina barn har flyttat. Inom loppet av några månader flyttar jag in i en toppmodern och lättskött lägenhet i Blomsterbakken med egen garageplats i källaren. Nu behöver jag inte oroa mig mer för snöskottning och trädgårdsarbete, avslutar han.

bas

LED-armaturerna har en livslängd på mer än 50.000 timmar och reducerar underhållskostnaderna med regelbundna byten av ljuskällor.

Montør/bas

En viktig orsak till att vi valde Unilamp är att leverantören har 7 års garanti på LED-downlights, säger montör Thomas Mason hos installatören, här tillsammans med chefselektriker Mons Fremo Furre i garaget.

fasade utvendig

Fasaden

utelys

Utenomhusbelysning