LED-belysning har höjt ljuskvaliteten

LED-belysning har höjt ljuskvaliteten

Förra året bytte vi ut all konventionell belysning mot LED-belysning från Unilamp Norden AS

Vestbytorget AS:
LED-belysning har höjt ljuskvaliteten

Vestbytorget AS är i dag ett center för tjänstesektorn. De senaste åren har det gjorts stora investeringar för att skräddarsy lokalerna till hyresgästernas behov. -Förra året bytte vi ut all konventionell belysning mot LED-belysning från Unilamp Norden AS, säger VD för centret Halvor Sørbye. -Det har höjt ljuskvaliteten.

– De gamla armaturerna i centret gick gradvis sönder och gick inte att reparera, säger Sørbye. Han tillägger att underhållskostnaderna för gammal belysning blev för höga och medförde regelbundna byten av armaturer. -De nya dimbara LED-armaturerna från Unilamp Norden AS har gett ny glöd i våra öppna arealer, hallar och separata rum.

Krav för korrekt belysning

Förra året fick Vestbytorget AS erbjudanden från flera belysningsleverantörer för ny LED-belysning. -Vi fick tillsänt testprodukter av olika LED-armaturer som vi testade på centret. Unilamp Norden AS blev bäst i testet och installatören Presterud & Riiser fick monteringsuppdraget. De utförde arbetet med yrkesmässig precision och jobbet med färdigställt under sommaren 2017, säger Sørbye. Han kan berätta att Vestbytorget har samarbetat med Presterud & Riiser Elektro AS i över tio år. -De har haft ansvaret för allt elektrotekniskt arbete, inklusive belysning, ventilation och renovering.

Centrum för servicebranscher

Vestbytorget byggdes 1987, då som ett köpcentrum. -Vi har investerat stora belopp i att skräddarsy lokalerna efter hyresgästernas behov. Vi har en hel våning för läkare, kiropraktorer, tandläkare och ortodonti, medan det på bottenvåningen finns en bank, frisör, kafé, optiker och fastighetsmäklare och källarvåning med gym och friskvård, säger Sørbye. Han kan berätta att hyresgästerna tycker att LED-ljuset har bidragit med ett kvalitetslyft jämfört med den äldre belysningen, samt att det har minskat energi- och underhållskostnader.

Skärper sitt grepp om den lokala marknaden

Presterud & Riiser Elektro AS, som fick i uppdrag att installera LED-belysningen på Vestbytorget, är stora på stark- och svagströminstallationer för industriella och kommersiella fastigheter i Vestby kommun. -Uppdragen står i kö och orderböckerna är fulla, säger installatör Anders Presterud och montör Björn Johannessen. De berättar att marknaden för laddning av elbilar, solcells- och styrsystem, AMS-mätare och energilagring växer. -På Vestbytorget har vi monterat LED-belysning från Unilamp Norden. Vi har samarbetat med belysningsleverantören i flera stora projekt med stor framgång. Produkterna har bra design, ljuskvalitet och effektivitet. Fördelen med LED-armaturer är att de har en livslängd på över 50.000 timmar och bidrar till att minska energikostnaderna med upp till 80 procent. Centret har nu fått ett jämnare och bättre ljus.

LED-armaturerna är enkla att montera

– Unilamps LED-armaturer levereras med snabbkoppling eller med förmonterad ledning och kontakt som monteras i existerande takkontakter. På några ställen har vi ökat antalet LED-armaturer och kompletterat med flera nya takkontakter. Armaturerna är monteringsvänliga och har reducerat monteringstiden, säger Presterud och Johannessen. De tillägger att det finns en blandning av på/av-brytare och dimrar i centret.

Skapar en bra atmosfär

Vestbytorget har valt den infällda, dimbara och bredstrålande armaturen LED Compact, som ger mycket bra allmän belysning. Detsamma gäller för Gyro, som är ett bra komplement till LED Compact. Linsteknologin i Gyro minskar bländning och producerar ett varmvitt ljus på 3000K och har mycket bra färgåtergivning. – WarmDim-versionen ändrar också ljusfärgen steglöst vid dimning från 3000K till 2000K. Det ger en mjuk och varm färgåtergivning, säger distriktschef Jon Ivar Myrlid på Unilamp Norden. Han menar att valet av LED-armaturer framhäver centrumets särprägel. – Vi har arbetat nära med installatören för att välja rätt och funktionell belysning, påpekar han.

Bra stöd och uppföljning

På frågan hur stöd och uppföljning från Unilamp Norden AS har varit på Vestbytorget svarar Presterud och Johannessen: – Det har varit väldigt bra. Vid defekta lampor har Myrlid varit snabbt på plats och kompletterat med nya. Vi är beroende av en belysningsleverantör med bra service- och underhållsrutiner. Vi har samarbetat med Unilamp Norden AS i flera år. Det som kännetecknar dem är kvalitetsprodukter och hög leveransprecision. Både ledningen för centret, hyresgästerna och kunderna är entydigt positiva till dagens belysning.

Sätter sin prägel på byggnaden

– Vi har minskat energiförbrukningen med upp till 80 procent med Unilamps LED-belysning och fått mycket bättre ljuskvalitet i våra öppna rum, korridorer och kontor. LED-lampor använder mycket mindre ström för att uppnå samma ljuseffekt som en traditionell ljuskälla. De har också en livslängd på mellan 15-20 år och avger nästan ingen värme. Detta minskar energiförbrukningen och underhållskostnaderna då en vaktmästare tidigare behövde byta ut gammal belysning regelbundet, avslutar Sørbye.

vestbytorget1

De nya dimbara LED-armaturerna från Unilamp Norden AS har gett ny glöd i våra öppna utrymmen, hallar och separata rum, säger ordförande och ägare för Vestbytorget AS Halvor Sørbye (2:a från vänster). Här tillsammans med (från vänster) installatör Anders Presterud för Presterud och Riiser Elektro AS, distriktschef Jon Ivar Myrlid från Unilamp och montör Björn Johannessen från Presterud & Riiser Elektro As.

Montør Bjørn Johannessen

Montör Björn Johannessen från Presterud & Riiser Elektro AS i färd med att montera den infällda dimbara och bredstrålande armaturen LED Compact som ger en mycket bra allmän belysning.

LED Compact Vestbytorget

LED-Compact från Unilamp.